Mój stan
 
 
LiveZilla Live Help
Zalety
Jestem zarządcą nowych budynków (2 do 3 lat). W niektórych z nich, w kuchniach podczas gotowania na ścianach wykrapla się woda mimo otwartego lufcika. Dotyczy to sezonu jesień – zima – wiosna.

Jak temu zaradzić?

 

Przyczyną może być niewłaściwy ciąg w kanale wentylacji grawitacyjnej w kuchni (kratka przytkana), zbyt niski komin (np. kuchnia na ostatnim piętrze budynku), niekorzystna róża wiatrów- zawirowania wiatru nad połacią dachu, w której usytuowany jest komin, które mogą utrudniać właściwą „pracę” wentylacji. Ostateczność to niedrożność kanału wentylacyjnego (gniazda ptaków u wylotu z komina itp.).

 

Choć najbardziej prawdopodobną przyczyną wydaje się być zbyt późne otwieranie lufcika (w momencie jak już pojawia się skroplona para na ścianach). W skrajnej sytuacji jedynym wyjściem i najmniej kosztownym będzie zainstalowanie mechanicznego wspomagania (wyciągowego wentylatora kuchennego), który włączał się będzie automatycznie w sytuacji pojawienia się nadmiaru wilgoci w kuchni. Uwaga: pod warunkiem ,że podłączony będzie do niezależnego kanału oraz zapewnimy w momencie jego włączenia kompensacyjny nawiew świeżego powietrza poprzez np. nawiewniki okienne lub zawór powietrzny zainstalowany w ścianie zewnętrznej kuchni (tzw. FRESH). Jak to zrobić - dokładnie wyjaśnimy po skontaktowaniu się z nasza firmą.

Drukuj stronę    |    Poleć stronę
Prezentacja
SMOG Ciebie nie dotyczy? Zobacz więc czym oddychasz Ty i Twoi bliscy...
Co zrobić żeby nawietrzaki ścienne nie wiały "zimnem" ?